Està majoritàriament estesa entre la població la idea de que una ampolla de cava cal beure-la com abans millor, i que no es poden guardar més enllà dels mesos que calgui fins trobar la ocasió d’obrir-la.

Curiosament qui manté aquest criteri difícilment es gasta més de 9 euros en una ampolla de cava, tal com he pogut constatar recentment en una trobada d’antics companys d’escola.

Per aquest preu es pot comprar un cava jovenet o amb un punt de criança, fresc i lleuger, amb bombolla alegre, i poca cosa més. Si aquest és el model de cava que es desitja, doncs certament no és recomanable guardar-lo gaire  temps, però els matisos, l’elegància, el volum en boca només ens ho pot donar un cava fet amb un bon vi base i que hagi tingut una criança superior als 24 mesos. I en aquest cas guardar l’ampolla un parell d’anys pot ser una bona opció per deixar que el vi escumós s’acaba de conjuntar i d’afinar. És clar, però, que el preu de l’ampolla doblarà segurament els 9 euros del cas anterior.

La qualitat és la base de la longevitat d’un vi –entre altres paràmetres més tècnics– de manera que jo suggereixo als qui encara pensen que cal beure’s amb promptitud les ampolles de cava que demanin assessorament en una botiga especialitzada per comprar una ampolla amb un cert potencial de guarda, i tinguin la paciència d’esperar 2, 3 o 4 anys per beure’s aquell cava. A veure què opinen després.

Àngel Garcia Petit