Diuen les males llengües que el cava, els vins rosats i els vins blancs s’han de consumir com a molt tard al llarg de l’any següent a la seva compra. Un prejudici que potser fa 50 anys era cert en la majoria dels casos però que ara cal anar esborrant de les nostres conviccions perquè en moltes més ocasions de les que ens pensem acaba sent completament errònia. En poso un exemple:

El proppassat divendres dia 9 de novembre l’enòleg Fèlix Sàbat va oferir un tast vertical de 6 ampolles del seu cava “Rosat Grau Dòria” a una colla d’aficionats al cava. De l’anyada 2017 (encara per sortir al mercat) fins l’anyada 2012 cada ampolla va ser valorada per un grup de 14 persones al bar de vins “Rosaluna” de Barcelona.

Impagable l’experiència de veure com un cava rosat del 2014 era un model de frescor, harmonia i subtileses, i com el carbònic estava tant ben integrat que donava més sensació de cremositat que de bombolla. Fins i tot l’anyada 2012 estava en un moment de plenitud que feia d’aquest cava el company ideal de gairebé qualsevol plat de la cuina catalana i internacional, des de la cuina xinesa de l’”Out of China” fins la més tradicional del “Sergi de Meià”, passant pels plats italians del restaurant “Due Spaghi” de Barcelona.

Amb garnatxa negra i pinot negre, en Fèlix Sàbat ha anat adaptant la proporció d’ambdues varietats segons anava interpretat cada anyada, i cal dir que l’encert es demostra quan 8 anys després el cava es manté viu, agradable i amb la sensació de que encara no ha arribat al límit.

Experiències com aquesta haurien de ser més freqüents perquè són increïblement didàctiques i permeten verificar personalment que quan les coses es fan bé la vida dels vins agafen molt recorregut, com aquest cas d’un cava rosat. Cal però insistir en que això només és possible quan els vins (i el cava és un vi) s’han fet a consciència, amb professionalitat i amb encert.

No rebutgeu una bona ampolla de vi (sigui o no escumós) només pel temps que té, en qualsevol cas rebutgeu-lo perquè el celler no us convenç o perquè sospiteu que ha estat mal guardada. Certament algunes ampolles poden sortir malament però quan surten bé donen una satisfacció que es recorda molt de temps. I en cas de dubte consulteu la vostra botiga de vins de confiança, que n’hi ha moltes.

Àngel Garcia Petit