Després de moltes dècades en que l’estat espanyol era qui tenia més vinya del Món, des de fa un parell d’anys aquesta posició l’ocupa la Xina, que en una ràpida cursa ha desbancat Espanya del liderat.

I això és només el principi. A la ciutat xinesa de Yantai hi ha el celler “Changyu”, una empresa vinícola que és més una petita ciutat que un celler convencional, i que només de la marca “Noble Dragón” ven uns 450 milions d’ampolles cada any, fet que col·loca aquesta marca com a capdavantera mundial en volum d’ampolles venudes.

L’aposta del govern xinès pel vi és impressionant, i la cosa no ha fet més que començar. També més enllà del seu país hi ha un interès creixent per part d’empresaris xinesos per ficar-se en el món del vi, i hores d’ara ja hi ha algun “château” de Bordeus de propietat xinesa, amén d’altres cellers europeus entre els que hi trobem el celler “Marqués de Atrio” de Rioja.

La suma d’Espanya, França i Itàlia encara és prou potent vinícolament com perquè calgui posar-se nerviosos, però el ritme al que avança la viticultura xinesa presagia un futur en que caldrà tenir-la en consideració. No ens podem adormir i hem de començar a preveure escenaris menys còmodes per la viticultura europea i pels seus vins de gamma més modesta, altrament la realitat se’ns pot imposar de sobte i amargament quan menys ho esperem.

Àngel Garcia Petit