Vam quedar amb la Sandra i el Gert al Viblioteca, un petit i acollidor restaurant situat al cor del barri de Gràcia per prendre uns vins acompanyats d’una selecció de formatges, així com d’alguna que una altra delicatessen.

  • La Sandra ens explica en què consisteix el seu camp d’estudi de doctorat a la UPF, “Presa de decisions relacionades amb l’alimentació (comportament del consumidor). També he estudiat WSET (Wine & Spirits Education Trust) fins al nivell 3 i tinc formació de xef a més dels meus estudis en economia i psicologia “
  • Gert, professor agregat del Departament d’Economia i Empresa de la UPF, Etudio diversos aspectes de la moralitat en el context del comportament del consumidor. A més, estudio les conseqüències socials de viure en una ‘cultura de consum’ … “

Escollim d’entre la carta de vins a copes La Fou Sender (Terra Alta) i Canicas (Rias Baixas).

Comencem a tastar les nostres copes i aviat vam descobrir les habilitats de Sandra. Ens proposa un petit experiment amb una mica de sucre i sal per comprovar com canvia la nostra percepció del vi després d’haver provat cadascuna dels dos ingredients. No us donarem el resultat … comproveu-ho vosaltres mateixos!

Els preguntem pels seus hàbits de consum de vi.

  • GERT:No em considero un entès en la matèria, però m’agrada prendre una copa a la nit. Em resulta indiferent que sigui blanc o negre. La DO que més consum és Rioja i busco vins d’entre 4 a 7 € …
  • SANDRA:Assisteixo regularment a esdeveniments relacionats amb el món del vi. És un hobbie per mi! Els vins que sòl comprar ronden d’entre els 15 i 20 €.”

Comentem també sobre els canvis que hi ha hagut en el consum de vi als països de l’arc mediterrani. Els dono la dada de litres per persona a Espanya. DELS 70 LITRES DE 1968, PASSEM ALS 40 LITRES DE 1987 I ALS 20 LITRES DE 2007. Això si. El vi que es consumia majorment fa 50 anys era vi de taula de baixa qualitat i en l’actualitat la majoria dels vins que es consumeixen són de DOP (Denominació d’Origen Protegida). Les causes …? El fet que el vi avui forma més part de l’oci que de l’alimentació, el desenvolupament econòmic, hàbits de vida més saludables, etc … La conversa s’anima i ens vam decidir a prendre una segona copa de vi!

Aquesta vegada ens vam decidir per tastar el Groc d’Àmfora de Vinyes Olivardots (Empordà) i el Finca Olivardots Vermell 2015 del mateix celler per acompanyar un assortiment de formatges.

Segons avança la conversa sobre el tema del consum de vi actual se m’acut una pregunta … “Què faries si et regalessin un climatitzador d’ampolles de vi?”

  • SANDRA: “Ja en tinc un!”
  • GERT: “Wallapop … !!!!”

Sens dubte, dues maneres diferents de viure el vi … quina esculls?

David Bizarro