El Joan Vázquez és l’actor de teatre musical més internacional del nostre país. És l’únic que ha presentat un concert en solitari a les dues ciutats bressol del gènere, Londres i Nova York, debutant amb ‘Something’s Coming – un tribut a Sondheim‘ a The Crazy Coqs del West End l’octubre de 2016 i a l’emblemàtic 54 Below de Broadway el juliol de 2017.

Amb una trajectòria professional de gairebé 20 anys, durant la qual ha protagonitzat musicals com HAIR, MERRILY WE ROLL ALONG, o MAMMA MIA!, aquesta temporada Joan Vázquez ha tornat a Barcelona – fent una breu temporada al recentment inaugurat Club Onyric – i a Londres – novament a The Crazy Coqs – amb PAQUITO FOREVER, espectacle basat en la vida del bailaor Paco Alonso, pel qual ha guanyat el Premi de Teatre Musical a Millor Actor Destacat; i el desembre estrenarà a El Maldà el nou musical CIUTAT DE GESPA, escrit per ell mateix amb música de Gerard Alonso, basat en la poesia de Walt Whitman i Federico García Lorca.

Inaugurem amb el Joan Vázquez aquesta secció del blog de Viemocions en la que professionals de diferents àmbits ens parlaran sobre els seus vins preferits.

El Joan ens porta al Mont Bar, en ple Eixample, on degustem una copa de Bancal del Bosc, un Garnatxa Blanca de la DO Montsant molt fresc. Quan li pregunto sobre els seus vins preferits, em comenta, sense dubtar-ho, que el negre que més li agrada és el Marqués de Cáceres. “Aquest Rioja és molt bo, mai no falla“, afirma amb rotunditat. En quant a Blancs, “M’encanta el Perro Verde, un Rueda que és molt lleuger i afruitat“. Si hagués de triar rosats, es decantaria per La Mar de Rosa, de la DO Empordà; i respecte el cava, confessa que no li apassiona especialment: “En tot cas, prefereixo el champagne francès, el Moët Chandon”, afirma.

Ens explica que li agrada molt compartir un bon vi amb els amics: “Fent un sopar fora m’agrada fer una copeta de vi, i m’agrada molt també preparar el sopar a casa divendres nit amb una copa de vi“.

Aprofitem el moment per parlar sobre els seus projectes professionals. Ens explica el que significa per ell presentar PAQUITO FOREVER al Club Onyric, al Teatre Condal, on es podrà veure els dimarts a les 20h, del 25 de setembre al 13 de novembre de 2018:

Estic molt content perquè PAQUITO FOREVER, que vam estrenar la temporada passada a l’Almeria Teatre, va sintonitzar molt amb el públic, la gent es va encarinyar molt amb el Paco i em fa molta il·lusió poder haver portat aquest espectacle al nou projecte Onyric del Teatre Condal. Entre d’altres coses, perquè esta situat al Paral·lel, un aspecte indispensable a la vida del Paco ja que, malgrat no va actuar allà fins que va fer FLOR DE NIT l’any 1992, va trobar en aquest carrer la seva vocació quan va descobrir els music-halls i els cabarets dels anys 1940-1950, sent un nen. Portar al Paral·lel un show tan autòcton, tan de casa nostra, amb un personatge que va treballar per tot el món, però que era d’aquí, és el doble de bonic”.

Després de presentar-se a l’Almeria Teatre, PAQUITO FOREVER es va poder veure al cicle Live at Zédel de Londres, en anglès, el passat mes de maig. L’actor català ens explica com va viure l’experiència londinenca amb aquest espectacle:

Sempre tenim alguna preocupació absurda… La meva amb el PAQUITO FOREVER a Londres era pensar que, sent el personatge tan català, no connectaria amb el públic londinenc. La meva sorpresa va ser que el públic va connectar amb la seva història de superació i somnis, on cap límit era prou alt com per no poder-ho superar. La gent connectava amb el Paco de la mateixa manera que el públic de Barcelona, que podia tenir un lligam més proper per la memòria històrica nostra, i per ser un artista de la nostra ciutat.

Presentar PAQUITO a Londres va ser un regal. El fet de veure les cares del públic d’allà, veure com s’encarinyaven amb el personatge, era molt emocionant.

Una persona a qui li agraden molt els musicals fa poc em va dir: “No pots no encarinyar-te amb aquest personatge”. La vida del Paco va ser fascinant. El fet de decidir que podia instal·lar-se als Estats Units a viure, sent artista – que és una cosa amb què somiem molts i moltes vegades no ens atrevim – és tota una mostra de valentia. Es va plantar allà i va dir: “Em quedo a viure aquí i em realitzaré com a persona i com a artista”. En un moment en què, a més, políticament ser homosexual a Espanya podia ser perillós.”

El seu nou musical de creació, CIUTAT DE GESPA estarà escrit i protagonitzat pel mateix Joan Vázquez, amb música de Gerard Alonso i direcció de Víctor Álvaro. Es podrà veure a El Maldà de Barcelona del 12 de desembre de 2018 al 13 de gener de 2019 i, sobre aquest espectacle, el Joan no ens pot avançar encara massa detalls, malgrat que afirma que està neguitós per tal que el públic el descobreixi:

“El Maldà es una sala que m’encanta per la seva línia de programació i per la gent que ho porta. El teatre de proximitat que tenim a Barcelona és molt important pels creadors de Barcelona i fer un espectacle i estrenar-ho allà – una sala que aposta fortament per aquest tipus de teatre – em fa sentir molt orgullós.

CIUTAT DE GESPA és un espectacle molt personal que estem acabant d’escriure i començant a assajar i no puc parlar molt d’ell perquè, com el que els hi passa als personatges de la funció – dos poetes que estan intentant trobar les paraules per descriure el seu art i la poesia que posen sobre el paper – a mi se’m fa complicat explicar l’espectacle. Hi ha una frase que fem servir a la funció que diu “Com puc no estar-te dient res si estic dient-ho tot, i com puc dir-t’ho tot sense en realitat dir-te res”. Aquesta paradoxa que els passa als personatges de la funció em passa a mi encara parlant de l’espectacle. Que sé segur? Que és un espectacle que emocionarà, que volem que arribi al cor, que és per sentir, i no per pensar i que és un cant a la vida, i a l’amor i a l’estar junts malgrat les petites diferencies que puguem tenir amb la persona que en aquell moment està respirant al nostre costat. Amb l’espectacle volem constatar que aquestes diferències són petites, que no són transcendents i que és un regal poder compartir la vida amb qualsevol persona que tenim al costat.”

Però aquests dos espectacles no seran les úniques oportunitats per veure el Joan Vázquez sobre l’escenari de Barcelona. El 8 de novembre de 2018 presentarà a Nota 79, una sala de Vallcarca, el seu espectacle ‘Something’s Coming – un tribut a Sondheim’, el seu particular homenatge a Stephen Sondheim; i el 4 de març de 2019 actuarà en concert al Teatre Eòlia dins el cicle #MondayMonday. A més, tal i com ens diu “La idea és que PAQUITO FOREVER tingui més vida; i hi ha més cosetes que encara no puc dir, però que sortiran a la llum molt aviat!

Marisol González