El passat 22 de juliol el celler penedessenc “Torre del Veguer va presentar el seu nou projecte “Llum de Cadí”, uns vins sorgits de les vinyes que tenen plantades a la Cerdanya, i que després d’uns anys experimentals surten al mercat sense adscripció a cap D.O. Les vinyes estan situades al municipi de Bolvir de Cerdanya en uns pendents discrets i ena d’elles amb el rerefons de la Serra del Cadí. El tast dels vins a peu de vinya va permetre integrar dins la copa el paisatge, la vinya -encara jove- i les varietats de raïm emprades.

Es tracta d’un vi blanc elaborat amb riesling, i un vi negre elaborat amb pinot negre, varietats que s’aclimaten bé als rigors dels hiverns i primaveres i a les glaçades inoportunes de les vinyes d’altura de la Cerdanya. Tanmateix com que encara no tenen un lloc on elaborar a la Cerdanya els raïms un cop collits es transporten ràpidament fins al celler mare del Penedès on es fa la vinificació de la verema.

Són vins amb personalitat, de cos mig, fàcils i agradables de beure i que caldrà anar seguint durant la seva evolució en ampolla. De moment només es poden trobar a la comarca en alguns restaurants i alguna botiga especialitzada en vins. Entre les dues referències es fan poc més de 1.000 ampolles, una quantitat que està previst anar augmentant a mesura que les vinyes vagin incrementant el seu potencial de producció.

Una nova iniciativa que aposta per recuperar l’elaboració de vi a les comarques de muntanya que van abandonar-ho després de que la fil·loxera acabés amb la majoria de les vinyes.