Aquest setembe SÒLS XAREL del celler Rubió de Sòls

Les notes de tast del nostre enòleg i sommelier Àngel Garcia Petit

Som en ple mes d’agost i encara podem mirar cap el cel una nit sense núvols i procurar veure alguna de les “Llàgrimes de Sant Llorenç”, aquests meteorits que s’encenen en entrar a l’atmosfera terrestre deixant rere seu una estela de llum, com si volguessin subratllar la majestuositat de l’Univers.

Un dels millors llocs de Catalunya on poder observar el firmament en tot el seu esplendor és la zona del Montsec de Rúbies, la zona on s’elabora el vi que us recomanem aquest mes: el SÒLS XAREL, el vi del celler Rubió de Sòls. El celler forma part de “Montsec Turístic” i cuida especialment les activitats enoturístiques.

La Judit Sogas és l’enòloga que fa aquest vi ecològic elaborat amb diferents clons de xarel·lo de la seva pròpia finca. El vi es fermenta en bótes de roure, on també fa una criança de sis mesos abans de ser embotellat, i du una minsa quantitat de sulfits afegits. Tot i haver estat dins la DO Costers del Segre, actualment està fora de DO per decisió personal de la Judit.

Es tracta d’un xarel·lo amb una gran personalitat que no s’assembla gens als xarel·los habituals. En principi el vi sembla poc expressiu però si li donem 5 minuts i una bona remenada a la copa comença a desplegar els seus encants i aviat copsem aromes de fruita blanca, tocs anisats i fumats, herbes de muntanya i records de la criança en bóta.

En boca és un vi dens, untuós, corpulent i molt equilibrat. La persistència en fer un glop és llarga, i encaixa molt bé amb un salmó fumat o marinat sobre una fina capa de mantega de bona qualitat. I si voleu el podeu guardar un parell d’anys.