aureo-solera-1954– Vi: Aureo Dulce Añejo Solera 1954
– Celler: De Muller
– Orígen/DO: DO Tarragona
– Varietats raïm: 70% garnatxa negra + 30% garnatxa blanca
– PVP orientatiu: Uns 17€/ampolla
– Combina amb: Formatges frescos, mató i recuits, o amb postres de fruita seca.

Les notes de tast del nostre enòleg i sommelier Àngel Garcia Petit

Catalunya, i especialment les comarques tarragonines, ha estat històricament una gran productora de vins dolços i vins rancis i –malgrat l’injust desconeixement per part dels consumidors- encara queden autèntiques joies enològiques en aquestes tipologies de vins.

Si esmentava els vins dolços i els vins rancis, aquest mes proposo un vi que és les dues coses alhora: L’ “Aureo dolç i ranci de la solera del 1954“. Un vi que s’ha elaborat amb el sistema de soleres envellint el vi en tines de roure, és a dir que cada any se’n treu una petita part de cada tina i es torna a omplir amb vi nou. D’aquesta manera el vi es rejoveneix sense perdre el seu propi caràcter i la seva expressivitat.

Quan tastem el vi observem un color ambre amb tons de caoba, i tot seguint en olorar-lo copsem una intensa i variada melodia de flaires on es combinen mel, figues seques, codonyat, panses, tocs de pell de taronja amarga, barreja d’espècies exòtiques, comí i algun record de brandi que es van mostrant harmònicament mentre creixen les ganes de fer-ne un glop.

Un cop a la boca descobrim que hi ha la dolçor justa per amorosir la sequedat de la part rància del vi, de manera que el conjunt se’n presenta poc dolç i poc ranci amb un equilibri gairebé de funambulista. El regust és molt llarg i agradable malgrat els 20% vol del vi.